Specialist in verantwoord technisch reinigen, renoveren en conserveren van industriële klimaattechnische installaties

Technisch reinigen koeltorens

VOS CRC reinigt vakkundig en is actief op het gebied van legionellapreventie

Bij open koelsystemen, de gunstige temperatuurniveaus en de goede beluchting van het koelwater is er een grote kans op legionellagroei. De kans op verspreiding van aërosolen is aanwezig omdat bovenin de koeltorens het water meestal wordt verneveld over het kruisstroompakket. VOS CRC is actief op het gebied van legionellapreventie en het voorkomen van verspreiding van biologische agentia (micro-organismen).

VOS CRC is gespecialiseerd in het vakkundig reinigen, renoveren en conserveren van deze koeltorens. Bij extreme vervuiling van de kruisstroompakketten, zoals bijvoorbeeld kalk, is het raadzaam de pakketten te vervangen. VOS CRC is in staat om deze kruisstroompakketten geheel in eigen beheer te vervangen van alle typen en fabrikanten koeltorens. Door onze directe contacten met fabrikanten beschikken wij over snelle levering van alle onderdelen tegen concurrerende prijzen.

Koeltorens   Koeltorens reinigen

Er zijn diverse typen koeltorens:

  1. De open koeltoren voorzien van vullichamen (koelpakket).
  2. Verdampingscondensor; koeltoren met interne warmtewisselaar.
  3. Hybride koeltorens

De eerste twee zijn de meest voorkomende typen die door VOS CRC worden gereinigd en gereviseerd.

De open koeltoren

Deze koeltoren voert overtollige warmte uit industriële processen of uit gebouwen af naar de omgeving door middel van verdamping. Het afgekoelde water wordt opgevangen in een bassin en kan worden hergebruikt. Deze methode wordt al meer dan een eeuw toegepast. Koeltorens worden ook wel gebruikt om water dat uit een proces komt en te warm is voor directe lozing op open water, eerst af te koelen. Dit water wordt niet hergebruikt.
Deze koeltorens zijn voorzien van een kunststof kruisstroompakket of vullichaam waar door geforceerde trek (een ventilator boven in de koeltoren) het water wordt afgekoeld. Hierdoor gaat het systeem vervuilen. Op de kruisstroompakketten ontstaat alg groei. Samen met omgevingsvuil zet dit zich om in slijmvorming. Hierdoor zal de koelcapaciteit negatief worden beïnvloed.

De verdampingscondensor

Dit is een variant op de open koeltoren, ook wel de koeltoren met interne warmtewisselaar genoemd. Hierbij bevindt zich de condensor met het primaire koelmedium als een buizensysteem in de koeltoren. Door koelwater in tegenstroom met een (geforceerde) lucht over het buizensysteem te recirculeren wordt het primaire koelmedium in de buizen gecondenseerd. Het te gebruiken water in combinatie met niet goed werkend waterbehandelingssysteem zal het buizensysteem uitwendig (shellside) snel vervuilen met soms 2 tot 3 centimeter kalk en alg. Dit beïnvloedt de K-waarde negatief en daarmee ook het energieverbruik.

VOS CRC beschikt over de juiste apparatuur om deze vervuiling professioneel te verwijderen door het opbouwen van een extern spoel/circulatiesysteem waarbij de juiste reinigingsmiddelen worden toegevoegd om de vervuiling te verwijderen. Het vrijgekomen residu, slik en het reinigings- en spoelwater wordt conform de conform Wet Milieubeheer (WM) afgevoerd.

Onze offertes, bedrijfsbezoeken, eerste kennismaking en eerste analysering van
het probleem zijn geheel vrijblijvend en gratis.

Neem direct contact op voor meer informatie »